To przepis, który powstał z potrzeby chwili wczesnym piątkowym rankiem, gdy obraz za oknem nie był zbyt optymistyczny, a łóżko miało większą moc przyciągania niż najsilniejszy magnes. W lodówce zalegała rolka francuskiego ciasta na ewentualność przybycia niezapowiedzianych gości – przekąski z ciasta francuskiego sprawdzają się w każdej sytuacji.
Pomyślałam, że połączę ciasto z tym, co mam w spiżarni i stworzę śniadanie, które pokoloruje mi dzień. Już samo jego przygotowywanie i pobudzenie kreatywności poprawiło mi humor! Niektórym potrzebny jest poranny trening, a mi wystarczą kolory i radosna twórczość. ;-)
Tęczowe owocowe przekąski z ciasta francuskiego
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 12
Składniki:
– rolka ciasta francuskiego
– mały jogurt grecki
– łyżka miodu
– różnokolorowe owoce, np. garść malin, mandarynka, pół banana, garść winogron, garść borówek
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Z rolki ciasta francuskiego wykrój szklanką 12 okręgów.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piecz kółeczka przez 15 minut.
W tym czasie przygotuj owoce do dekoracji: umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wymieszaj jogurt z miodem do uzyskania gładkiej masy.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj kilka minut i łyżeczką wysmaruj kółeczka masą jogurtową. Następnie poukładaj owoce według gustu: baw się tworząc własną kompozycję! Ja jak zwykle wybrałam swoją ulubioną tęczę.
Ciasteczka stanowią pyszne śniadanie, deser lub przekąskę, gdy ma się ochotę na małe co nieco. :-)
Polecam spróbować!