Chrupiące tulipany z marchewki i ogórka wyglądają i smakują bardzo dobrze, a przy tym są dawką witamin. Nic dodać nic ująć. No, może pomijając żółty ser, który można zamienić na inny. To idealna przekąska na imprezę.
Lubię minimalizm czasowy i wizualny w kuchni oraz fajną zabawę przy tworzeniu takich smakołyków. Spróbujecie?
PRZEKĄSKA NA IMPREZĘ
Składniki:
– marchewkę
– ogórka
– 200g dowolnego sera żółtego w kostce
– wykałaczki
Krok 1
Po umyciu i osuszeniu, wydrążamy ziarna ogóra tak, by w przekroju powstał półksiężyc.
Krok 2
Ciachamy ogóra na kawałki o szerokości 0,5 cm.
Krok 3
Ciachamy ser w równe kosteczki o szerokości ok. 1 cm.
Krok 4
Nadziewamy kosteczki na wykałaczki. Następnie wkłuwamy ogóry.
Krok 5
Kroimy marchewkę w plastry o szerokości ok. 0,5 cm tak, by łatwo było wkłuć wykałaczki.
Odcinamy 2-3 trójkąciki na górze każdego krążka tak, by przypominały tulipany.
Nadziej kwiatki na wykałaczki.
Tadaaam!