Od jakiegoś czasu tak mi w duszy gra, że potrzebuję wokół siebie kolorów, również na talerzu. Tym razem postanowiłam sprawdzić, jak smakuje pizza z warzywami – włoskie danie w nieco innym niż zwykle wydaniu: z warzywami, na cieście nie z mąki, a z kalafiora, a w dodatku bezglutenowa. Łatwo, zdrowo i pięknie – czego chcieć więcej?
PIZZA Z WARZYWAMI
Przepis na spód z kalafiora
– pół kalafiora / 1 mała główka
– 1 jajko
– pół szklanki tartego sera mozzarella lub parmezanu
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Surowe różyczki kalafiora bez twardych łodyg trzemy na tarce lub blendujemy. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Rozkładamy masę ubijając łyżką na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut aż spód lekko stwardnieje i się zarumieni.
Przepis na sos
– 200ml płynnego przecieru pomidorowego
– rozgnieciony ząbek czosnku
– bazylia, oregano, chili, sól według uznania
Łaczymi składniki w naczyniu.
Ja lubię mocno potrawy mocno doprawione, więc jak sypię, to SYPIĘ. ;-)
Tęczowa mozaika warzywna
Po wyjęciu z piekarnika, ciasto smarujemy sosem i posypujemy równomiernie serem.
Układamy warzywa zgodnie z kolejnością kolorów w tęczy.
Zapiekamy 20 minut w 200°C.
Przykłady tęczowych warzyw
1 czerwona papryka
10 pomidorków koktajlowych
duża marchew
1 pomarańczowa papryka
10 pomidorków koktajlowych
szklanka pokrojonej dyni
1 żółta papryka
szklanka kukurydzy z puszki
1 mała cukinia
szklanka różyczek brokułu
szklanka świeżego szpinaku
szczypiorek
1 duża czerwona cebula
1 duży surowy burak
I jak Wam się podoba tęczowa pizza z warzywami? Korzystaliście kiedyś z podkładu z kalafiora? Koniecznie dajcie znać! :-)
Więcej barwnych przysmaków znajdziecie w zakładce Kolorowe potrawy.