Pasta z awokado to uniwersalna przekąska, która może posłużyć jako przystawka przed większym posiłkiem lub jako małe co nieco na imprezę. Ozdobiona warzywną tęczą z chmurkami sprawi, że będzie wyjątkową ozdobą każdego przyjęcia!
Inne kolorowe przepisy z awokado:
Pasta z awokado
Składniki i sposób przygotowania:
– 1 dojrzałe awokado
– łyżeczka ziół prowansalskich
– łyżeczka majeranku
– szczypta kurkumy
– kilka kropel cytryny/limonki
– sól i pieprz wg uznania
Wszystkie składniki rozgniatam w miseczce widelcem na gładką masę.
Tęcza:
Do przygotowania jednej miseczki wystarczy kilka pasków różnokolorowej papryki, pasek cebuli i kilka gałązek ugotowanego kalafiora. Paski mają ok. 80 mm szerokości.
Awokado to tzw. superfood (ang. super jedzenie). Posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-9, omega -3 i omega-6. Zawiera dużo potasu, witamin C, E i A oraz witamin z grupy B, m.in. kwas foliowy. Więcej o dobroczynnych właściwościach awokado możecie poczytać tutaj.
Pasta z awokado podana w ten sposób jest dobrą okazją do tego, by w proces przygotowania zaangażować dzieci – albo samemu poczuć się jak dziecko. Świetna zabawa i uśmiech gości gwarantowane!
I jak Wam się podoba taka forma podania przekąski? Czy pasta z awokado lub guacamole często gości na Waszym stole? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać i podzielcie się swoim przepisami na pastę. :-)