Dzisiejszego ranka postanowiłam połączyć z czekoladą to, co zwykle sypię do codziennej owsianki, by stworzyć słodką i zdrową przekąskę do kawy. Zapraszam po tęczowe czekoladki z bakaliami!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 1h
Ilość: 7 sztuk
Składniki na tęczowe czekoladki z bakaliami:
– 150g gorzkiej czekolady
– bakalie w kolorach tęczy do dekoracji
U mnie były to:
– łyżkę stołową suszonych owoców goji
– dwie suszone morele
– łyżkę stołową mieszanki orzechów
– odrobinę suszonego ananasa
– łyżkę pestek dyni
– łyżkę stołową rodzynek
Krok 1
Pokruszoną czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej.
Krok 2
Po wyłożeniu blachy papierem do pieczenia, powoli malujemy okręgi czekoladą na płaskiej powierzchni za pomocą łyżki. Uważamy na zachowanie odpowiedniej odległości, by kółka nie zlały się.
Krok 3
Układamy bakalie w dowolne kompozycje. Ja wybrałam ulubioną tęczę. :-)
Krok 4
Wkładamy blachę z czekoladkami do lodówki i chłodzimy ok. 1h.
Czekoladki z bakaliami w tej formie są o wiele zdrowsze niż te ze sklepu, a przygotowanie ich daje dużo frajdy! Jak podobają Wam się tęczowe czekoladki z bakaliami? :-)
Po więcej tęczowych dań zapraszam do zakładki Kolorowe potrawy.